Naar Homepage
Naar Homepage Zaadjes en plantjes Weetjes en ideetjes
weetjes en ideetjes    woordenboekje   
Kweekbakjes

Om je zaadjes te ontkiemen en de hele jonge plantjes eerst op te kweken voordat je ze in de volle grond zet, is het handig om een kweekbakje te gebruiken. Daarvoor heb je zonder het te weten waarschijnlijk alles al in huis!

 • Vul een wc-rolletje met potgrond of tuinaarde om je zaadjes in op te kweken. Wanneer de plantjes groot genoeg zijn om uit te planten, haal je de plantjes er voorzichtig uit om ze uit te planten. Je kunt ze zelfs met rolletje en al ingraven, want als de grond vochtig genoeg is lost het rolletje na een paar weken op een natuurlijke manier op in de volle grond. Oh, en als je een wc rolletje voordat je ‘m vult in tweeën knipt, heb je twee kweekbakjes.
 • Of wat dacht je van een leeg eierdoosje met potgrond of tuinaarde om je zaadjes binnenshuis in te laten ontkiemen. Vergeet dan niet om je kweekbakje, net als de wc rolletjes, op een bord te zetten, zodat het niet lekt wanneer je ze water geeft.
 • Om je tomatenplanten en zonnebloemen op te kweken, kun je ook een bloempot vragen of misschien wel gewoon een lege ijsdoos of bakken van de chinees.
Mini kasje

Om jonge plantjes te laten helpen groeien in de volle grond, kun je een kasje gebruiken. Zo blijven de kleine plantjes beter beschermd tegen koude en regen en krijgt de zon meer kans je plantje te laten groeien. Een mini kasje is snel gemaakt van een lege plastic fles. Vraag wel of je ouders of begeleider je hier even bij helpt.

 • Vraag een lege doorzichtige plastic fles (petfles) en spoel ‘m goed om.
 • Snijd voorzichtig met een scherp mes de bodem los van de fles. De bodemloze fles wordt jouw mini kas.
 • Plant je zaadjes, zet de fles er met de dop naar boven overheen.
 • Druk de fles een klein stukje in de grond, zodat ‘ie stevig zit maar er nog voldoende ruimte boven de grond over is voor je plantjes.
 • Draai de dop van de fles los om je plantjes voorzichtig water te kunnen geven. Als het heel warm is buiten helpt het om de dop overdag ook los te draaien om een beetje warmte uit je mini kas te kunnen laten ontsnappen.

Zo. Nu heb je een zelfgemaakte mini kas gemaakt! Maak er maar een paar als je wilt, vooral jonge tomatenplantjes, hele jonge wortels en sla worden blij van jouw geklus.

Slakken

Slakken houden heel erg van sla. Heel begrijpelijk, maar wel erg jammer als ze aan jouw zelfgekweekte kroppen komen knabbelen. Om slakken op een diervriendelijke manier op een afstandje te houden, kun je een paar dingen doen:

 • Strooi in een cirkel van zo’n 5 cm breed een laagje kapotte schelpen of stukjes eierschaal. Slakken kruipen daar niet graag overheen, want net als bij jou is dat voor een slak ook vervelend gevoel onder z’n ‘voeten’.
 • Egels, vogels, padden en kikkers vinden slakjes een echte lekkernij. Het kan dus de moeite waard om deze dieren gastvrij te ontvangen in de tuin. Ze kunnen je ook helpen om andere beestjes op een afstandje te houden, en het is nog gezellig ook!
 • Plant je sla dicht in de buurt van je tomatenplanten. Die lekker verse geur van tomaten vinden slakken juist helemaal niet zo lekker, dus daar blijven ze liever bij uit de buurt.
 • Maak je groentetuintje niet direct naast een composthoop of de plek waar tuinafval wordt bewaard. Dit zijn heuse hangplekken voor slakken en allerlei andere beestjes. Zo dichtbij is dan wel heel gemakkelijk voor een slak om even een hapje uit jouw groentetuintje te komen nemen.
Meer weten over MijnGroentetuintje.nl Neem contact met ons op