Naar Homepage
Naar Homepage Zaadjes en plantjes Weetjes en ideetjes
sla    wortel    radijs    tomaat    zonnebloem    peultjes   

Zonnebloemen sieren elke tuin, dus ook jouw groentetuintje. Deze reuzenbloemen worden wel 2,50 meter hoog. De zaden van de bloem zijn bovendien reuzelekker, vooral voor vogels...

wanneer 

Zonnebloemen zaai je van half april t/m mei op een zaaibedje in de volle grond. Verspreid de zaadjes op de grond en schep er een laag aarde overheen, als een soort kussentje. Een maand eerder kan ook, maar dan moet je ze al zachtjes laten opbloeien in een kweekbakje binnen op de vensterbank. 

hoe 

Na het ontkiemen van de zaadjes, groeit de plant vrolijk de lucht in. Een week of 5 à 6 na het zaaien, wanneer de bloem al een mini zonnebloem lijkt, kun je de zonnebloemen uitplanten. Zet ze 40 cm bij elkaar vandaan en plant ze niet te diep, anders kan het onderste stukje van de steel gaan rotten, en dan groeit ‘ie niet meer.

verzorging

Zonnebloemen zijn, hoe kan het ook anders, dol op zon. Door hun lengte zijn ze wel erg gevoelig voor wind, dus een beetje beschutting in de buurt of een stok ter versteviging kan geen kwaad. Geef de bloemen elke week een beetje water, en als het droog weer is wat vaker. Zonnebloemen draaien met de zon mee, de bloem kijkt dus ’s ochtends naar het oosten en ’s avonds naar het westen, mooi om te zien!

oogst

Zonnebloemen bloeien soms wel van juli tot oktober. Als de enorme bloem echt begint te hangen snijd je ‘m af. Laat de kop daarna drogen om de zaadjes eruit te kunnen halen. Dat zaad kun je volgend jaar weer planten, en je kunt het eten. Maar het leukste is wel om de zaden te bewaren voor vogels, die kunnen ze als voer in de winter erg goed gebruiken. Zo heb je ook in de winter plezier van jouw zonnebloem.

Meer weten over MijnGroentetuintje.nl Neem contact met ons op