Naar Homepage
Naar Homepage Zaadjes en plantjes Weetjes en ideetjes
sla    wortel    radijs    tomaat    zonnebloem    peultjes   

Wortels zijn te gek! Ze zijn lekker als je ze rauw eet én gekookt, ze hebben een mooie oranje kleur, zijn ideaal om te snacken en ook nog eens goed voor je ogen! Ooit een konijn met een bril gezien?

wanneer

Zaai wortels tussen februari en juni

hoe

Strooi de wortelzaadjes op nog geen 1 cm diepte in rijtjes die ongeveer 20 cm uit elkaar liggen. Als ze heel vroeg zaait (februari/maart) is het verstandig ze de eerste tijd in een mini kasje te zetten. Zorg altijd voor een zonrijke plaats in je groentetuintje. Nadat je het eerste groen boven de grond ziet en je wortels dus zijn opgekomen, moet je de plantjes uitdunnen en op 5 cm van elkaar weer uitplanten. Wees geduldig, want het kan weken duren voordat wortels opkomen.

verzorging

Wortels hebben altijd vocht nodig, dus zorg dat het plekje van de wortels altijd voldoende water heeft en de grond rondom een beetje los blijft. Hazen en konijnen zijn niet de grootste bedreiging voor jouw wortels, de wortelvlieg is dat wel. Om deze bij jouw oogst vandaan te houden is het verstandig de jonge plantjes te beschermen. Hiervoor kun je een mini kasje gebruiken of een stuk worteldoek of insectengaas. Vraag dit wel even aan je ouders of begeleider.

oogst

Je kunt je worteltjes oogsten van juli tot december, al naar gelang de maand waarin je ze gezaaid hebt. Gebruik het liefst een schepje als hulpmiddel bij het oogsten, want als je te hard trekt breekt het loof af.

Meer weten over MijnGroentetuintje.nl Neem contact met ons op