Naar Homepage
Naar Homepage Zaadjes en plantjes Weetjes en ideetjes
sla    wortel    radijs    tomaat    zonnebloem    peultjes   

Salade, spaghettisaus, pizza, soep, ketchup, gevuld uit de oven of rauw uit de hand. Je raadt het al, tomaat is de alleskunner uit jouw groentetuintje én ook nog eens supergezond!

wanneer 

Tomaten zaai je tussen februari en april. Uit het zaadje groeit een plant, en aan die plant groeien tomaten. Je zaait tomaten eerst lekker warm binnenshuis in een pot en pas wanneer het plantje groot genoeg is, gaat ‘ie je groentetuintje in. 

hoe 

Verspreid de zaadjes onder een dun laagje aarde in een met potgrond of tuinaarde gevulde bak of pot. Zodra het eerste blad van de plantjes verschijnt is het wijs om de verschillende plantjes allemaal hun eigen potje te geven waarin ze lekker kunnen groeien. Pas in mei neem je de planten mee naar jouw groentetuintje en plant je ze in de volle grond op minimaal 50 cm afstand van elkaar. In het begin kun je hier een mini kasje bij gebruiken, dan is de overgang van binnen naar buiten minder heftig.

Om te voorkomen dat de planten op de grond gaan hangen, steek je er per plant een (bamboe)stok naast waaraan je de tomatenplant voorzichtig met een touwtje kunt opbinden. Vraag hiervoor even de hulp van je ouders of begeleider.

verzorging

Als er 3 of 4 bloemtrossen zichtbaar zijn, breek je de top uit de plant. Tomatenplanten groeien graag, zo graag zelfs dat als je ze niet een beetje afremt de plant alleen maar langer wordt en daardoor vergeet tomaten te laten groeien. Daarom moet je ze goed bijhouden en regelmatig dieven. Ook willen ze graag regelmatig water. Als de plant gaat hangen, door z’n lengte of het gewicht van de tomaten, bind ‘m dan opnieuw op, want als de tomaten de grond raken of te dicht bij de grond hangen mislukken ze namelijk.

oogst

Vanaf half augustus tot en met september kun jij jouw eigen tomaten plukken.

Meer weten over MijnGroentetuintje.nl Neem contact met ons op