Naar Homepage
Naar Homepage Zaadjes en plantjes Weetjes en ideetjes
sla    wortel    radijs    tomaat    zonnebloem    peultjes   

Peultjes zijn familie van de erwt, sterker nog, het peultje is eigenlijk het jasje van een erwt. En nog eens een smakelijk zoet jasje ook, maar dan wel gekookt of gewokt natuurlijk.

wanneer

Peultjes kun je zaaien vanaf februari (als het niet vriest) tot in april.

hoe

Zaai de peultjeszaden in een rijtje en leg de zaden daarbij 5 cm uit elkaar. Een eventueel tweede rijtje peulen moet 45 cm naast het andere rijtje komen. De planten waaraan de peultjes groeien worden zo’n 65 cm hoog. Het is daarom verstandig (niet noodzakelijk) om de plantjes steun te geven met bijvoorbeeld een stuk gaas, een stok per plant of een gespannen draad. Vraag hiervoor de hulp van je ouders of begeleider.

verzorging

Zorg dat de peultjesplanten altijd vochtige voetjes hebben. De plant krijgt mooie bloemen en later groeien er peultjes aan. Wat erg mooi is om te zien, is de manier waarop de planten zich vasthouden aan het gaas, stokje of draadje waar ze tegenaan groeien (als je dat gedaan hebt natuurlijk). De kleine tentakeltjes wikkelen zich helemaal om hun steuntje heen, zodat ze goed vastzitten en omhoog groeien.

oogst

Van juni tot half juli kun jij genieten van je eigen peultjes. Pluk ze zo vroeg mogelijk, wanneer ze nog sappig zijn, want dan zijn ze het allerlekkerst. Als je ze laat doorgroeien vormen zich erwtjes in de peulen en kun je ze eten (en doppen) als doperwten, ook lekker!

Meer weten over MijnGroentetuintje.nl Neem contact met ons op