Naar Homepage
Naar Homepage Zaadjes en plantjes Weetjes en ideetjes
MijnGroentetuintje.nl

MijnGroenteTuintje.nl wil kinderen graag laten kennismaken met het wonder van het kweken van groenten en bloemen. Naast de ervaring van het laten groeien en verzorgen van het zaadje tot de oogst, draagt het project ook bij aan de bewustwording van waar voedsel vandaan komt.

Daarom heeft MijnGroentetuintje.nl een pakketje samengesteld van zes verschillende zaadjes; wortel, tomaat, sugarsnaps, sla, zonnebloem en radijs. Zo kunnen kinderen zelf aan de slag met hun eigen tuintje. En zeg nou zelf, een zelfgekweekte tomaat smaakt net even lekkerder, toch?

In het pakketje zit ook een beknopte lesbrief, zodat de kinderen (leeftijd 4 t/m 12 jaar) onder begeleiding van hun juf of meester een inleidende les kunnen krijgen over ze zelf kunnen doen om van hun groentetuintje een succes te maken.

Tevens kunnen kinderen terecht op deze website (www.mijngroentetuintje.nl) voor meer informatie en inspiratie.

Begeleiding vanuit huis

Met alleen een pakketje zaadjes en een lesbrief ben je er nog niet helemaal. Het zou erg leuk zijn als ouders een stimulerende rol zouden spelen. Ouders kunnen een stukje tuin of balkon ter beschikking stellen en een kind helpen om de eerste start te maken met hun eigen groentetuintje. En misschien ook een opa, oma of buurtbewoner die ervaring heeft met het kweken van groente en die vragen wil beantwoorden of zo nu en dan wil kijken hoe de plantjes erbij staan.

Een tuintje kan al gemaakt worden op een zonnige oppervlakte van 1 m2, met behulp van een paar (oude) planken en schroeven, wat stokken voor de peultjes en tomaten. In het geval van een balkon, wordt het met wat grond uit de tuin van een kennis of wat zakken potgrond ook al snel een succes.

Om het succes te vergroten kunnen de zaadjes van de tomaat, peultjes, zonnebloem en sla eerst voorgekweekt worden. Dit kan door wc rolletjes of een eierdoos te vullen met grond en die in een waterdicht bakje in de vensterbank te zetten. Je kunt ook een mini kasje in het tuintje maken door de jonge plantjes onder een afgesneden petfles te zetten.

Begeleiding buitenshuis

Het zou ook leuk zijn als er vanuit de school of vanuit een vereniging door het seizoen heen een aantal evenementen georganiseerd worden waardoor de kinderen gemotiveerd blijven. In mei bijvoorbeeld een stekjes-ruilbeurs of later in het jaar een marktje, een verkiezing van het mooiste tuintje, de grootste zonnebloem of de gekste wortel, het samen maken van een gigagroentesoep en zo zijn er nog veel meer leuke dingen te verzinnen.

Dit seizoen doen we een grote test in Hoonhorst (Overijssel). In samenwerking met Duurzaam Hoonhorst en een aantal vrijwilligers hebben we op de basisscholen aan ruim 220 kinderen een pakketje uitgedeeld. Er is een datum gepland voor de stekjes-ruilbeurs en er worden later in het seizoen nog meer dingen georganiseerd onder de noemer van “De Groene Strijd”. Op deze website kun je volgen hoe alles verloopt.

Meer informatie?

Wil je meer weten over MijnGroentetuintje.nl? Neem dan hier contact met ons op, wij geven je graag meer informatie.

MijnGroentetuintje.nl is een samenwerkingsverband tussen Mark Toonen en een vooraanstaand zadenproducent uit Nederland. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de inzet van Duurzaam Hoonhorst, Van Geldere Visual Contact, Erik Vorstenbosch (woordt. creatieve zinsbouw) en natuurlijk de basisscholen in Hoonhorst de St. Cyriacus en de Baron van Dedem school.

Meer weten over MijnGroentetuintje.nl Neem contact met ons op